Layout

Med de rette linier skaber man overblik

Photo May 29, 22 55 15

Begge disse billeder er en samling af rektangler men det øverste vil for de fleste virke roligt og harmonisk og let at overskue – nedenunder virke billedet rodet – uroligt og svært at få overblik over. Vi kan bedre overskue simple og organiserede mønstre, hvor der er en klar orden. Der for er det en god ide at bruge et system som et grid eller gitter til at skabe orden i vore layout.

På siden 960.gs kan vi finde nogle gode simple værtøjer til at planlægge et god weblayout.

Grundlæggende kan vi vælge et fluid eller fixed layout – et fixed layout er godt at starte med da værdierne er absolute og lettere at arbejde med. Men et fluid layout kan vi tilpasse skrærmstørrelsen ved at bruge % som måleenhed.

Teknikker til at skabe layout har bevæget sig fra ingen mulighed – hvilket var at alt kom i rækkefølge i almindeligt dokumentflow. Man har også brugt frames og tables som var noget af en rodebutik at holde styr på. Lige nu bruges float og position til at styre elementernes og div-bokses placering.

Det er stadig ikke optimale værktøjer og derfor er der i de seneste år kommet flexbox-systemet som er som ordet antyder mere fleksibelt og lettere at layoute med. Det er dog ikke så bredt understøttet endnu (Internet explorer kom først med fra 9.0) og der er flere versioner af flexbox syntaxen – Læs evt denne sjove artikel fra smashing magazine! Flexboxe er super reponsive og fantastisk til mobile enheder og det er helt sikkert den vej layout af websider kommer til at bevæge sig henimod.

Leave a Reply