For at gøre css mere dynamisk er der udviklet såkaldte preprocessorer – der er to systemer Less og Sass som tilføjer dynamiske features til udviklingen af stylesheets. Egentligt er det meget simpelt – det er simple funktioner som er bygget ind i Less og Sass som gør at man kan angive variable – farvenavne mv som så køres ud som et almindeligt stylesheet. Css’en er den samme – man får bare nogle smarte funktioner som gør det hurtigere og mere effektivt at skrive css.
Som i så mange andre tilfælde er der to systemer som variere lidt: Less er ret brugevenligt med en god tutorial og let at sætte i spil. Sass virker pt. lidt mere utilgængeligt men har flere funktioner. Men i pricippet fungere de meget på samme måde! Lidt forskel i syntax og funktionalitet med basis er det samme.
Man skriver sit style sheet i formatet Less og når man gemme Sass-filen – vil preprocessoren generer en almindelig css-fil. Og til Sublime text kan man få en udvidelse til at vise farvekoder på Less syntaxen.
Preprocessorern Crunch vil hele tiden opdatere css-filen når man lave ændringer i less-filen:
Sass er det andet preprocessor sprog:
Det kan lidt mere en less og ser ud til at vinde kampen pt : less kan kompileres vha en række programmer bl.a. Scout prøv at hente den og lav en testmappe med en style.scss fil og en style.css fil i Scout skal du nu pege på mappen med filerne. Når du har skrevet din første scss skal du kører preprocessoren. Den vil så genere en css-fil som kan læses af browseren.
/*variable*/ $bordecolor: #34ee22; $green:#00FF88; $border: 1px solid $bordecolor; $body-color:#66ffb8; h1 {color:$green; border:$border; } /*mixin*/ @mixin default-type { margin-bottom: 20px; font-size: 14px; line-height: 1.5; } p { @include default-type; } *nesting*/ ul { margin: 10px 0; padding: 10px 0; } ul li { font-size: 2em; line-height: 1.4; } ul li p { color: #333; } /*nest pseudo-selector med &*/ a {font-weight:bold; color:green; &:hover {color:red;} } |